0

Hjärtumsfestivalen

Tack alla som besökte oss på Hjärtumsfestivalen 2019, trots både regn och hagel!

HÄR ÄR VINNARNA I LOTTERIET:

Fårskinn från Carpe Ventum: Martin Rapp

Afternoon Tea för två på Thorskogs slott: Liselotte Nybelin

Presenkort på 350 kronor hos Elkedjan Lilla Edet: Marie Johansson

Presenkort på 300 kronor hos Elkedjan Ljungskile: Alexandra Berglund

Presentkort på 250 kronor på Tomtens Krukmakeri & Trädgård: Maria Kindgren

 

GRATTIS önskar vi i Hjärtums Föräldraförening!

 

 

 
LITE INFO OM VART PENGARNA GÅR OCH VARFÖR FESTIVALEN SER UT SOM DEN GÖR:
 
Ibland får vi frågor om varför barnen inte är lika delaktiga i arrangerandet av festivalen som de var när Hjärtumsskolan hade hand om festivalen.  Svaret är att skolan hade det som en del av sin verksamhet, där de drev upp plantor, bakade, sålde loppissaker etc. När vi som förening nu tagit över den, finns tyvärr inte den möjligheten att under en längre tid engagera barnen mer, vi är helt enkelt alldeles för få. Men finns det föräldrar som har lust att ta tag i detta, är ni verkligen varmt välkomna! Vi behöver all hjälp vi kan få. 
Andra undrar varför en stor del av våra intäkter går till evenemang för de mindre barnen – som till exempel när vi bjöd hela förskolan på konstverkstad och trolleriföreställning under Förskolans Dag 2018. Svaret där är att en del av pengarna även går till Fritidsgården Hjorten, som ju ansvarar för de äldre barnen i skolåldern. Men Hjärtums IS lägger också pengar på de större barnen, dels genom egna medel och dels genom att söka olika projektpengar för den målgruppen, via Fritidsgården Hjorten. Totalt sett får skolbarnen i Hjärtum väldigt mycket resurser, jämfört med de mindre barnen. Och eftersom förskolornas egna pengar inte räcker till ”det lilla extra” som exempelvis de upplevelser vi erbjöd på Förskolans Dag, tycker vi det känns jättebra att kunna ordna detta.
 
Har ni frågor eller funderingar, är ni varmt välkomna att höra av er till oss i styrelsen, eller komma på något av våra medlemsmöten!  Nästa medlemsmöte är årsmötet, som blir i början av hösten. Vi återkommer med datum!
 
 
 
LITE OM FESTIVALEN:
 
Hjärtumsfestivalen startades av Hjärtumsskolan, som ett sätt att samla in pengar till skolresor och liknande. Under flera år gick den av stapeln på skolans område, och var en populär tillställning i maj varje år. När skolans personal minskade för några år sedan, räckte inte tiden till för lärarna att hålla festivalen igång. Då beslutade Föräldraföreningen att ta över festivalen, och samarbeta med byns övriga föreningar och företag. Syftet var dels att samla in pengar till Föräldraföreningen, som skulle gå till barnen i skolan och förskolan – men också att stärka bygemenskapen och samarbetet mellan Hjärtums alla engagerade föreningar, företag, kyrkan - men självklart även förskolan (skolan är ju numera stängd). 
 
I maj 2014 var det premiär för den nya festivalen, och trots att det regnade en hel del, blev det inget mindre än en succé! Massor av folk kom, det var ponnyridning, lådbilsrally, café, musikuppträdande, festivalgudstjänst, minizoo, fågelholksbyggande, fiskdamm, moppeuppvisning, tipspromenad, lotteri, växtbytardag... och försäljning av alla de slag! Samarbetet mellan föreningarna, företagen och Svenska kyrkan var fantastiskt - liksom responsen både från byborna och andra besökare. Nu vill vi göra festivalen till en tradition i Hjärtum.
 
I år går festivalen av stapeln en söndag, för att undvika att krocka med många arrangemang under lördagarna i maj. Välkomna!
 
Läs TTELA-artikeln: Succé för Festival
 
 
 
 
 

Kommentera här: